Zakaj bi se postil-a oz. razstrupljal-a?

Zakaj post?

  • preventiva pred različnimi boleznimi
  • izboljšanje počutja, dvig energije
  • čiščenje negativnih čustev, misli in blokad
  • pomlajevalni učinek
  • čiščenje črevesa, jeter, ledvic, pljuč, kože
  • pomoč pri zdravljenju vseh bolezni
  • odpravljanje slabega zadaha, utrujenosti, oteklih oči
  • pomaga pri napetosti, zaprtju, celulitu
Kako naravno je razstrupljanje v naravi? Ali se živali tudi razstrupljajo?
Mogoče se kdo izmed vas sprašuje, zakaj naj bi se razstrupljal? Ali se živali tudi razstrupljajo…
Če ima kdo psa, ve, da ko pes zboli, preneha jesti… Morda pa bo kdo rekel: “Divje živali se vendar ne razstrupljajo!”
To je pogost argument tistih, ki jim tovrstna skrb za sebe ne diši preveč. Toda, ali mi živimo kot divje živali? Stalno zunaj, hrana bolj pičla itd.?
Ali ste kdaj pomislili na to, da je…
…zastrupljanje in razstrupljanje je del naravnega procesa…
To, da nam je narava dala pet izločevalnih organov, ki imajo nalogo izločati toksine iz telesa, se ni zgodilo po naključju. To dejstvo govori o tem, da je bilo že v “načrtu” našega bivanja tudi ustvarjanje toksinov v našem telesu. Ko npr. presnavljamo hrano, dihamo, ustvarjamo ob tem energijo za naše delovanje, gibanje, mišljenje… ob tem pa se izločajo toksini, ki jih morajo izločala izločiti iz telesa. Če primerjamo to z avtomobilom, v motorju se pretvarja gorivo ob prisotnosti zraka v energijo. Pri tem procesu nastajajo toksične snovi v obliki izpušnih plinov. Če bi onemogočili izpuh plinov, bi se avto dokaj hitro ustavil. Zelo podobno bi se zgodilo, če bi iz neznanega razloga izločala prenehala delovati. Ustavili bi se, in umrli.
Kaj povzroča prekomerno zastrupljanje
Živimo v svetu, okolju, ki se zelo razlikuje od tistega, na katerega smo evolucijsko prilagojeni. Sodobna pridelava in predelava hrane ustvarja kemijsko obremenjene, osiromašene prehranske artikle. Gensko spremenjena hrana tu ravno ne pomaga. Vodni viri so biološko, kemijsko vedno bolj obremenjeni. Zrak v mestih je vse prej kot neoporečen. Obdani smo z elektronskim smogom. In da ne pozabim, stres. Nismo prilagojeni na stresno obremenitev, kakršni smo dnevno izpostavljeni. Tudi to nas s stresnimi produkti dodatno zastruplja.
Sposobnost delovanja izločevalnega sistema je odvisna tudi od rednega gibanja in zadostne hidracije organizma. Limfni sistem ima v organizmu vlogo ,,kanalizacije,,, če poenostavim. Nima svoje črpalke, kot je to primer s srcem in poganjanjem krvi po žilah. Limfo poganja po limfnih vodih gibanje, se pravi sproščanje in krčenje mišic. Malo gibanja pomeni slabše odvajanje toksinov. Kanalizacija brez vode pa tudi ne dela dobro, podobno je z limfnim sistemom.
Kaj se dogaja ob povečani obremenitvi s toksini v našem telesu?
Zelo je pomembno, kakšno je stanje našega organizma. Lahko smo mlajše ali starejši, dobrega zdravja, ali bolj bolehni. Mlajši organizem razumljivo hitreje in lažje izloča toksine, s staranjem pa se izločevalna sposobnost izločal slabša. Dokler sposobnost izločal presega vnos toksinov ni problema. Ko je vnos toksinov večji od sposobnosti izločal, se nam pa začne slabo pisati. Tako enostavno je to. Saj ne umremo takoj, počasi pa se začne pojavljati vedno več zdravstvenih težav. Le vprašanje časa je, kdaj postane zelo resno. Ta pojav ima tudi eno od ključnih vlog pri pospešenem staranju.
Kako si lahko pomagamo?
Za začetek je dobro najprej ugotoviti, kakšno je trenutno stanje, ali je naš življenjski stil v redu, ali pa delamo kaj narobe. Če se ne počutimo optimalno, je to znak, da je potrebno nekaj spremeniti.
Možnosti:
Čim bolj biološka, nepredelana hrana
Redno gibanje
Čista voda
Pogosto zadrževanje ali bivanje v čistem okolju
Uskladitev svojih aktivnosti z dnevnimi , tedenskimi,…ritmi.
Delo na sebi v smislu spoprijemanja s stresom
Postenje
Vsi zgornji principi se uporabljajo tudi med postom, hkrati pa jih je priporočljivo uporabljati v vsakdanjem življenju.
2018-06-19T19:35:40+00:00