Kruh brez kvasa, vinskega kamna ali droži – ali je to sploh mogoče?

Ste kdaj poskusili narediti kruh brez kvasa, vinskega kamna, pecilnega praška, sode bikarbone, skratka vsega, kar kupimo in se lahko uporablja kot vzhajalno sredstvo? Morda ste ga naredili z drožmi oz. ste pustili, da je sam vzhajal, kar pa je povzročilo, da je dobil kisel okus in mnogim ni bil dober? Vas zanima, kako lahko naredimo lepo shajan kruh brez vsega tega, da za povrh ni nič kisel in da ni zanimiv za kandido.

Skrivnost je v naravnem kvasu oz. kvasni vodi, ki jo lahko pripravimo iz vode, sadja in malo rjavega sladkorja ali medu. Vse to damo v steklenico in počakamo, da fermentira. Nato naredimo  z tega kvasec, in sicer kvasno vodo zmešamo z moko, v razmerju 1: 1, ponovimo in nato s tem zamesimo testo. Za enake namene in na enak način lahko uporabimo tudi (dobro fermentiran) vodni kefir. Vsega tega naju je naučil prijazen gospod, ki ima tudi facebook stran na to temo. Testo pustimo, da shaja in najina izkušnja je, da so taki kruhi, ki jih midva delava iz eko polnozrnatih mok (npr. pira, oves, ajda, koruza) lepo shajani, mehki in luknjičasti. Majhna skrivnost je še v tem, da moramo peči kruh pokrit, da vlaga ne uhaja. Koristno pa je tudi, da poleg tega, da je kruh med pečenjem pokrit, dodamo v pečico še posodico z vodo. Priporočava!

2018-09-14T21:48:49+00:00