Dober odmerek gibanja je kot poteg vode na stranišču

Ali si lahko predstavljate, kaj mislim s stavkom, da je dober odmerek gibanja kot poteg vode na stranišču? Ne? Potem pa preberite besedilo do konca in vam bo jasno. Ljudje smo nagnjeni k lagodnosti. Radi počnemo le tiste stvari, ki so nam všeč. Tiste pa, ki nam niso po volji, se radi izognemo. Nekateri pravijo, da imajo gibanje v ,,genih,,;  drugi ravno nasprotno.

Gibanje vsi nujno potrebujemo, samo včasih tega še ne vemo

Če vam do nečesa ni, da to še ne pomeni, da tega ne potrebujete.Tu ne bom zahajal v različne načine razstrupljanja. Ni pomembno, ali ste se odločili za post, polpost, zmanjšani kalorični vnos hrane, polnovredni post, … O tem si lahko več preberete tukaj. V vsakem primeru je v našem interesu čim hitreje izločiti povečano količino strupov iz telesa. Brez pomoči telesne vadbe boste to težko dosegli.

Hidracija

Obvezna spremljevalka telesne vadbe je hidracija. Med drugim je voda tudi transportni medij. Prinaša in prenaša nujno potrebne snovi po telesu, hkrati odplavlja iz telesa vse tisto, kar je odveč. Zamislite si, da zmanjka vode v kanalizacijskem sistemu vašega stanovanja. Nerodna reč! Še neprimerno bolj nerodno pa je, če se to zgodi v hiši, kjer prebiva vaša duša. V vašem telesu. O vodi smo več pisali tukaj.

Dober odmerek gibanja je kot ,,poteg vode na stranišču po opravljeni potrebi,,

No, recimo da je za vodo v telesu poskrbljeno. Sedaj  moramo vzpodbuditi izločevalni sistem (pljuča, kožo, ledvica, jetra, debelo črevo), katerega pomemben del je tudi limfni sistem, da začne opravljati svoje naloge. Limfni sistem nima svoje črpalke. Limfo poganja po limfnih vodih predvsem mišična aktivnost. Če se gibljemo malo (npr. kuhamo, gledamo TV, delamo na računalniku…), je tudi odplavljanje strupov iz telesa slabše. In nasprotno:  odplavljanje toksinov se poveča, ko se poveča gibanje. Dober odmerek gibanja je kot ,,poteg vode na stranišču po opravljeni potrebi,,.

Kaj je pravi odmerek gibanja?

Vadbo je potrebno prilagoditi vaši fizični zmogljivosti. Ne preveč, ne premalo! Če še nimate gibalnih navad in vas že manjši hribček upeha, začnite s preprosto pospešeno hojo. Pohodne palice so priporočljive, saj aktivirajo telo v večji meri, hkrati pa razbremenijo hrbtenico. Intenzivnost naj bo vsaj takšna, da se prepotite in do neke mere zadihate. Ne priporočam pa pretiravanja. Čas: vsaj eno uro na dan.

Temu lahko priključite  še različne vrste vadbe z uporabo uteži ali težo lastnega telesa, raztezalne, dihalne in druge vaje. Čas: vsaj 20 min/dan.  Ko postane takšen obseg hoje in vaj prelahek (se ne prepotite in zadihate), povečate obremenitev.  In tako naprej.

Za vas, ki tudi sicer redno vadite, samo nadaljujte. Koristno je povečati delež vaj za moč in/ali visoko intenzivno vadbe. Ob taki vadbi se poveča sproščanje rastnega hormona, kar se dogaja tudi sicer v času postenja. To sta edina poznana naravna načina sproščanja rastnega hormona v telesu, na katera lahko vplivamo sami (ob predpogoju optimalne prehrane in kvalitetnega spanca).

O rastnem hormonu pa v naslednjem prispevku.

2018-12-06T09:34:04+00:00